Tiedotus Plakkarin toiminnasta koronavirustilanteessa 4.12.2020

Tiedotus Plakkarin toiminnasta koronavirustilanteessa.

Koronarajoitukset ovat tiukentuneet ja tilanne tulee näkymään myös päiväkeskuksen arjessa. Olemme pitäneet aamulla henkilökunnan palaverin, jonka johdosta joudumme muuttamaan toimintaa. Näiden muutosten tavoite on, että päiväkeskuksien ovia ei tarvitsisi sulkea kokonaan, vaan saisimme jatkaa toimintaa.

1. Päiväkeskus ja kohtaamispaikka Plakkarin aukioloajat jaetaan kahteen osaan aamupäivään (8-11) ja iltapäivään (11.15-14.15) ensi maanantaista 7.12 eteenpäin.

-Aamupäivällä sisään pääsee ajanvarauksella 7 ensimmäistä varaajaa. Iltapäivällä sisään otetaan seitsemän ensimmäistä henkilöä ilman ajanvarausta.
-Molemmissa on mahdollisuus ruokailuun, ja ruokaa on mahdollista hakea omien rasioiden kera myös kotiin halutessaan.

2. Muistutetaan vielä hyvästä käsihygieniasta ja siitä, että et tule kipeänä päiväkeskukseen. Käsihygieniasta huolehditaan myös ennen ruokailua. Päiväkeskuksen tilat desinfioidaan vaihdon yhteydessä sekä päivän päätteeksi.

3. Ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti puhelimitse, Facebookin kautta ja asioidessasi päiväkeskuksessa.

4. Sissalan päiväkeskuksessa saa olla paikalla kerralla max 10. henkilöä.


Kiitos ymmärryksestä.
Oma koti voi olla hurjan kallis – asunnottomuus ja asumisen haasteet kasvussa Seinäjoella


Asumisen haasteet ja asunnottomuus ovat lisääntyneet Seinäjoella ja asiakkuudet asumisneuvonnassa ovat vuosien edetessä kasvaneet 20 % vuosivauhtia. Vaikka Seinäjoki on tehnyt jo hyvää ehkäisevää toimintaa asumisneuvontaan resursoidessaan, työ on vielä kesken. Mistä apua asunnottomalle ja kuka tilanteesta kantaa vastuun?


Asunnottomuus on ilmiö, joka ei välttämättä näy katukuvassa. Kuka tahansa voi jäädä asunnottomaksi. Riski asunnottomaksi jäämisestä on kuitenkin suurempi pienituloisilla sekä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivillä. Onko asunnottomuus ihmisen oma valinta ja mitkä ovat ne syyt, jotka siihen johtaa?

”Asunnottomaksi ei kukaan halua vapaaehtoisesti. Ei kukaan lähtökohtaisesti halua joutua tilanteeseen, jossa omaa kotia ei ole. Jokainen asunnoton on ollut joskus pieni tyttö tai poika, täynnä haaveita ja unelmia tulevaisuudesta. Asunnottomaksi jääneiden yleisin ongelma on, että henkilön luottotiedot ovat menneet jonka seurauksena asuntoa ei saa mistään. Maksukyvyn heikkenemiselle voi olla useita syitä ja se voi heikentyä useiden kuukausien ajan esimerkiksi karenssin tai sairastelujen seurauksena. Henkilöllä ei ole mahdollisuuksia saada asuntoa, kun vuokranantajan kanssa käydyt neuvottelut ajautuvat aina samaan toteamukseen. Syntyy loputon kierre” Asunnottomien yön verkoston toimijat kommentoivat.

Asunnottomien yö on valtakunnallinen tapahtuma, jonka teemana tänä vuonna on ”Oma koti hurjan kallis”. Asunnottomien yön verkoston toimijoilla on huoli siitä, että kaupungissa ei ole matalan kynnyksen asumisen tarjontaa. Verkoston toimijoihin kuuluu kaupungin, päihdepalvelujen, eri järjestöjen ja seurakuntien toimijoita, jotka kohtaavat jokainen omassa työssään asunnottomuutta hyvin erilaisista näkökulmista. Tämän seurauksena kyseinen verkosto on tehnyt vetoomuksen Seinäjoen kaupungin päättäjille asunnottomien matalan kynnyksen asumispalveluista. Vetoomus on jätetty kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilälle, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kati Ojaniemelle ja Sevas Kodit Oy:n toiminnanjohtaja Sami Siikalalle 5.10.2020.


”Vetoamme päättäjiin, että Seinäjoella olisi väliaikaismajoitus, johon asunnottoman voisi ohjata tai jossa hän voi odottaa pysyvämpää asuntoa tai asumispalvelua. Seinäjoella on järjestöjen ja eri toimijoiden ylläpitämiä päivätoimintakeskuksia, johon asunnoton voi mennä päiväsaikaan. Asunnottoman hätä ei kuitenkaan lopu kello 15.00, kun päivätoimintakeskuksen ovet lukitaan. ”

Asunnottomien tarpeet ovat yksilöllisiä ja syyt asunnottomuuteen ovat moninaisia. Taustalla voi olla vaikeita elämäntilanteita ja -kokemuksia. Verkoston toimijoiden mukaan asunnottomuutta ratkaistessa tulisi pystyä tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja, jotta asunnottomien tarpeita pystyttäisiin huomioimaan mahdollisimman yksilöllisesti.

”Eräässä tapauksessa asunnottomalle oli tarjottu asuntoa Sevas kodeilta, mutta päihderiippuvainen asiakas joutui valitsemaan asunnon ja oman päihteettömyytensä väliltä. Asunto, jota asiakkaalle oli tarjottu, sijaitsi sellaisessa osoitteessa, jossa asiakkaan mukaan hänen olisi ollut vaikeaa tai jopa mahdotonta pysyä päihteettömänä. Asiakas koki tilanteessa, että asunnottomuus oli parempi vaihtoehto, kuin päätyä lähelle yhteisöjä, joissa päihteidenkäyttö olisi jatkunut vanhaan tapaan” Asunnottomien yön verkoston toimija kommentoi.

Järjestöt ja pienet palvelun tuottajat tarjoavat monimuotoisen kentän asumispalveluiden ja päihdekuntoutuksen toteuttamiseen. Seinäjoen päihdeklinikka lähettää jokaisen asunnottoman päihderiippuvaisen asumispalveluun, jos asiakas sitä haluaa. Yhteistyötä tähän suuntaan toivotaan vahvistettavan jatkossa etenkin kuntoutumisvaiheessa. Myös Seinäjoen evankelisluterilaisella seurakunnalla on tukiasumistoimintaa.

Korostamme sitä, että oma asunto väliaikaisenakin ratkaisuna vahvistaa asunnotonta positiiviseen suuntaan. Jo kommentti siitä, että ”lähden tänään hoitamaan asioitani”, kertoo paljon asunnon merkityksestä.” Asunnottomien yön verkoston toimija kommentoi. Tämä kuvastaa sitä, että ihmisellä on joku paikka mistä hän voi lähteä hoitamaan omia asioitaan.

 ”Vetoamme Seinäjoen kaupungin omistamaan Sevas Kodit Oy:n, jotta vuokramarkkinoille tulisi asuntoja, joissa voisi päästä uuteen alkuun luottotietonsa menettäneetkin. Hajasijoitetut asunnot ympäri kaupunkia antaisivat asunnottomalle paremman mahdollisuuden muun muassa päihteettömään elämään. Asunnottoman alkuun pääsyä saattaa helpottaa, kun tarjolla on niin sanotusti matalan kynnyksen asuntoja, joissa tarvittaessa saa tukea myös oman elämän hallintaan. Isoihin keskitettyihin yksiköihin on suhtauduttava varauksella, sillä pienellä paikkakunnalla asiakkaiden sijoittaminen samaan yksikköön saattaa heikentää asiakkaan kuntoutumismahdollisuutta ja riippuvaisen irtautumista muista päihteitä käyttävistä asukkaista” verkoston toimijat kommentoivat.

Asumisen ongelmien ennakointi on kasvavassa kaupungissa välttämättömyys, jotta asunnottomuus ja asumisen haasteet eivät pääse kasvamaan. Vetoomuksen luovutti Asunnottomien yön verkoston puolesta EHYT Ry, Seinäjoen seurakunta, Nurmon Sininauha Ry, Seinäjoen kaupungin asumisneuvonta, Seinäjoen päihdeklinikka ja Suomen Horton yhdistys, jotka korostavatkin yhteistyön merkitystä ja ennakoimisen tärkeyttä.

Teksti: Seidi Koivusalo
             Nurmon Sininauha Ry


Plakkari ja Sissala avoinna 1.6. alkaen

Nurmon Sininauhan päiväkeskukset Plakkari ja Sissala avaavat ovensa 1.6. Plakkarissa ruokailu järjestetään tiistaista 2.6. alkaen.

Koska poikkeustilanne on edelleen käsillä, luethan seuraavat ohjeet, jotka avaamiseen liittyvät. Ohjeita noudattamalla pyrimme kukin osaltamme varmistamaan sen, että tartunnat eivät leviäisi ja saisimme pitää ovemme auki normaalisti. Noudattamalla näitä, pidämme myös huolen riskiryhmään kuuluvien ihmisten terveydestä.

   • Ethän tule päiväkeskukseen, jos sinulla on flunssan oireita.
   • Huolehdi käsihygieniasta: pese ja desinfioi kädet tullessasi.
   • Jätä kengät tuulikaappiin.
   • Pyri pitämään suojaetäisyys mahdollisuuksien mukaan.
   • Kuntosalilla käydessäsi, desinfioithan laitteen käytön jälkeen.Ohjeet saat päiväkeskusohjaajalta.

 

 

Kiitos, että noudatat ohjeita. Tämä on meidän kaikkien yhteiseksi parhaaksi.

 

101850271_2603506013311426_3521012243640614912_n

Nurmon Sininauhalta nyt EU-ruoka-apukasseja kotiinkuljetettuna!

Mikä EU-ruoka-apukassi?

Nurmon Sininauha Ry on alkanut maanantaina 20.4 alkaen jakamaan EU:n ruoka-apukasseja. Kassit sisältävät mm. sämpyläjauhoja, puurohiutaleita, hernekeittoa ja paljon muuta.

Miten tilaan ruoka-avustuksen?

Ruoka-avun voit tilata puhelimitse numerosta 046-5765566 tai Facebookin kautta yksityisviestillä. Ruoka-apu kuljetuksia järjestetään noin kaksi kertaa viikossa ja tarpeen mukaan.

Tuodaanko avustus kotiinkuljetuksena vai noudanko sen jostain?

Ruoka-apukassit toimitetaan ilmaiseksi kotiovellesi, mutta voit halutessasi noutaa avustuksen Päiväkeskus Plakkarista sovittuna ajankohtana. Kerro tilauksesi yhteydessä, miten haluat avustuksen sinulle toimitettavan.

eu_ruoka_apukassi